سرمایهگذاری مؤثر، بسترساز پیشرفت پایدار ایران

یادداشت محمد تاجمیرریاحی مدیرعامل هلدینگ فولاد متیل
نامگذاری امسال با محوریت «سرمایهگذاری» توسط رهبر معظم انقلاب، افزون بر تأکید دوباره بر اهمیت تولید ملی، ما را متوجه یکی از پایهایترین مؤلفههای رشد اقتصادی کشور میسازد. برخلاف نگاه سطحی که سرمایهگذاری را صرفاً به تزریق منابع مالی در پروژهها محدود میکند، درک ژرفتر این مقوله نشان میدهد که سرمایهگذاری موفق، مستلزم طراحی نظامهای نوین تخصیص منابع و ارزیابیهای آیندهنگرانه در بستر تحولات منطقهای و جهانی است.
از سوی دیگر تأکید مقام معظم رهبری بر نقش سرمایهگذاری در ایجاد امنیت اقتصادی، نشان از نیازمندی کشور به شکلگیری یک اکوسیستم منسجم با مشارکت سیاستگذاران، فعالان اقتصادی، عموم مردم و بازار سرمایه دارد. به همین خاطر اگر در پی گذار از رشد ناپایدار و تورمزا هستیم، باید نگرش به سرمایهگذاری را از رویکرد «عددی و مقطعی» به رویکرد «سیستمی و مسألهمحور» تغییر دهیم.
در نتیجه، هماکنون، بیش از هر زمان، کشور نیازمند «سرمایهگذاری هدفمند، با سنجش ریسک و زمانبندی دقیق و با نگاهی آیندهنگر» است. در واقع، سرمایهگذاری صرفاً به خرید تجهیزات یا تزریق منابع نقدی محدود نمیشود؛ بلکه شامل موارد زیادی از جمله توسعه زیرساختهای داده، فناوریهای تحلیل بازار، تقویت زنجیره تأمین و همچنین سرمایهگذاری در سرمایه انسانی و شرکتهای دانشبنیان نیز میشود. ما در هلدینگ فولاد متیل، با سابقه فعالیت در بازار کشور و رصد بازارهای منطقهای، دریافتهایم که یکی از مهمترین ظرفیتهای مغفول سرمایهگذاری، «تحلیل هوشمند رفتار بازار» و «بومیسازی الگوهای سرمایهگذاری در صنعت فولاد» است.
تحقق این مهم، نیازمند هماهنگی میان بخش خصوصی، نهادهای عمومی و حاکمیتی در فراهمسازی سازوکارهای پایدار تشویقی است. از پوشش بیمهای سرمایهگذاری تا ایجاد صندوقهای تأمین مالی تخصصی و پروژهمحور در حوزه فولاد با مشارکت مردمی، از جمله اقداماتی است که میتواند به شکوفایی اقتصادی منجر شود. در همین راستا، هلدینگ فولاد متیل، تحلیل، پیشبینی و شبیهسازی سرمایهگذاری در زنجیره فولاد را به عنوان الگویی مؤثر در دستور کار خود قرار دادهایم؛ مدلی که در کوتاهمدت میتواند بهرهوری را ارتقا بخشد و در بلندمدت، مبنایی برای تصمیمسازی علمی و عملی در بازار منطقهای فولاد فراهم کند.
در مجوع میتوان گفت تحقق شعار سال، علاوه بر همه مواردی که در بالا نیز ذکر شد با تکیه بر عقلانیت اقتصادی، بهرهگیری از فناوریهای نوین همچون علم داده و هوش مصنوعی، نوآوریهای مالی و همکاری واقعی میان دولت، شرکتها، دانشگاهها، نخبگتم و مردم ممکن خواهد بود؛ نه صرفاً از طریق افزایش عددی سرمایهگذاری، بلکه با ارتقای کیفیت و هدفمندی آن.